Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Bli trykker!

Hvis du har sans for teknikk, er praktisk anlagt og liker tanken på å kjøre store maskiner, har du gode forutsetninger for å bli trykker.

En trykker arbeider med mangfoldiggjøring av tekst og bilder. Mest på papir, men også på andre materialer. Det finnes mange forskjellige trykkmetoder og maskintyper. Noen trykkere jobber med store rotasjonspresser og produserer aviser og magasiner i store opplag. Andre kjører digitale trykkmaskiner og trykker færre eksemplarer. En trykker mottar digitale filer som overføres til trykkplater, plasserer platene i trykkmaskinen og kjører opplaget – i opp til 15.000 eksemplarer i timen! Trykkeren mottar oppgavene sine fra en mediegrafiker og leverer dem fra seg igjen til bokbinderiet, der trykksakene ferdiggjøres før de leveres og/eller sendes ut.

Hvordan blir du trykker?

Veien til trykkerfaget går via videregående skole, utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon (TIP). Etter VG1 og VG2, der du blir kjent med både faget og yrkesmulighetene gjennom Prosjekt til fordypning, får du læreplass i bedrift. Som lærling får du lønn under resten av utdanningen. Etter to år får du svennebrevet, og da er du klar for yrkeslivet!

Hvis du ønsker studiekompetanse på toppen av fagbrevet, må du bruke ett år til på skolebenken. Har du studiekompetanse kan du få høyskoleutdanning, både i Norge og i utlandet.

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk