Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Kristoffer Gimle Ruud (18) - filmlærling hos Snøball film

– Det var en god porsjon flaks som gjorde at jeg endte her. Det var nemlig en som trakk seg, og så fikk jeg plassen i siste liten.

Det er Kristoffer fornøyd med. Han begynte hos Snøball film i august, og trives veldig godt.

– Jeg ville bli lærling fordi jeg tenkte jeg ville ha mer utbytte av det enn videre skolegang, og det kan jeg bekrefte at stemmer allerede nå. Det er et godt miljø her, alle kan snakke sammen og alle tar veldig godt vare på lærlingene. Trygt og inkluderende, og folk tar også initiativ til å gjøre ting her. For eksempel arrangerte de et seminar om AfterEffects her forleden, etter ønske fra lærlingene. Han på huset som kan mest om programmet holdt seminaret, og vi lærte masse. Så hvis man vil jobbe med film er det perfekt å bli lærling hos Snøball. Jeg får bygge meg opp fra bunn av på en fin måte. Jeg jobber med ekte prosjekter hele tiden, lager noe som blir brukt. Det er oppmuntrende og gir motivasjon, og det gjør noe med meg som person. Jeg lærer å ta ansvar. Samtidig får jeg masse reell yrkeserfaring å ta med videre.

Kristoffer jobber som klippeassistentlærling.

– Det sies at det er viktig å spisse seg mot et felt innen film om man ønsker å jobbe i bransjen, for det er mange forskjellige funksjoner du kan ha innen filmproduksjon. Da jeg fikk tilbud om plassen, var det klipping de hadde behov for, og da de presenterte meg for faget bestemte jeg meg. Bare innen klipperfaget er det flere undergrupper, og nå er jeg i gang.

– Hva gjør du?

–Jeg har startet helt fra bunn og for tiden logger jeg mye. Logging er viktig for den videre klippeprosessen. Ikke nødvendigvis alltid like morsomt, men gjennom loggingen har jeg blitt veldig godt kjent med programvaren. jeg har lært meg mange nye snarveier og i det hele tatt blitt mye sikrere, så når jeg etter jul skal begynne å klippe, kan jeg masse jeg ikke kunne før, som en klipper ikke kan klare seg uten. Og om jeg en gang skulle ønske å begynne med filmfoto i stedet for klipping, er klippeerfaringen uvurderlig. Jeg lærer jo masse om kameravinkler og utsnitt, hva som funker best i forskjellige sammenhenger, når jeg sitter ved klippebordet. Så jeg er utrolig glad for denne muligheten jeg har fått, og lurer vel egentlig på hvorfor jeg ikke tenkte på å bli lærling tidligere. Det er et håndverk, og håndverk lærer man igjennom erfaring.

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk