Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Gode råd er ikke alltid dyre

Basert på samtaler med tidligere trykkerlærlinger presenterer vi her noen gode råd for hva som er viktig å tenke på når man vil hente inn ny ungdom til fagopplæringa igjennom PTF.

  • Konkrete skriftlige oppgaver i praksistiden

Lag oppgaver som gir hint om hva som skal vektlegges i arbeidsprosessen. Det gjelder alt fra bruk av gummiduker og trykkfarger til det ferdige produktet. Å skrive logg er ikke så enkelt for en sekstenåring uten kunnskaper om faget.

  • Utfordringer

Alle vokser med utfordringer. Gi elevene noe å bryne seg på fra dag en. La dem gjerne betjene de største og mest bråkete maskinene. Slik får de fort følelsen av å være en av gutta, og det forplikter. Samtidig blir det mye morsommere å jobbe.

  • Praksisplass er som et langt jobbintervju

Det er ikke mange 16-åringer som tenker at praksisplassen kan bli en fremtidig arbeidsplass. Gjør eleven oppmerksom på dette. Det gjør noe med innstillingen.

  • Vær proaktiv

Kontakt skolene i ditt distrikt som har TIP som valg på vg1. Besøk dem og fortell om hvilke muligheter prosjekt til fordypning kombinert med vg2 gir for dem som kan tenke seg en yrkeskarriere innen trykkefaget.

  • Ungdom snakker best med ungdom

Har du allerede elever i PTF men ønsker flere? Bruk de ungdommene du allerede har til å promotere både yrket og bedriften, både i skolene, og som veiledere i bedriften.

 

Vil du se noen eksempler på den type oppgaver som etterlyses? Klikk her. 

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk