Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Her avholdes NM i mediegrafikerfaget

To konkurransedager er allerede kommet til en ende for deltakerne i årets NM i yrkesfag. For de seks mediegrafikene som deltar i skolekonkurransen er det derfor over for denne gang, mens det for lærlingene fremdeles gjenstår en dag og en oppgave. Fredag ettermiddag er det premieutdeling.

Rino Martinsen, tidligere norgesmester i mediegrafikerfaget og deltaker i Euroskills og Worldskills, overvåker årets NM-deltakere. Gir råd, hjelper, tilrettelegger. Å få være med som dommer gir en ny og helt annerledes vinkling på spetakkelet. For et herlig spetakket blir det, når 260 ungdommer fra hele landet møtes til dyst i 30 ulike yrkeskonkurranser.

De seks deltakerne i mediegrafikerfaget hoder til sentralt i hall B på Norges varemesse i Lillestrøm. Fulle busslaster med nysgjerrige og skuelystne tiendeklassinger fra fjærn og nær er akkurat sluppet inn og flyter rundt mellom de forskjellig konkurransestandene. Pølsemakere, frisører, kokker, bilmekanikere, mekatronikere, helsearbeidere, tømrere, møbelsnekkere, smeder, gravmaskinførere …
Hva skal vi bli?

Årets NM for mediegrafikere har altså to klasser i år. Lærlingene, og vg2-elever fra MK. Første kategori jobber tre dager fra 9 til 14 30, og så kommer andre gruppe på fra 15 til 19 torsdagen og fredagen.

Første dags oppgave for lærlingene er logo, maskot og sticker for et take-away-produkt som lager sterk og krydret mat. Resultatene, bedømmes både ut fra de tekniske spesifikasjonene som oppgaven gir, og selvfølgelig på grunnlag av estetikk, orginalitet, typografi og design. Oppgaven andre dag er å lage emballasje for matbeholderen.

Konsentrasjonen er hundre prosent der de sitter bortetter, med nesa i skjermen og ryggen mot publikum. En utfordring for mange er å takle nettopp denne urolige og uoversiktlige situasjonen, og øreklokker med medbragt musikk er til god hjelp.

NM-deltakerne i år er: Helen Fjeld Langgrind, Joakim Viken, Christoffer Larsen, Ida Solbakken Sæterdal og Bendik Bernås – alle godt i gang med læretiden, mens sjettemann, Pernille Hjerpseth, er vg2-elev som  kom susende fra sidelinja helt inn i proffgruppen.

Klokken et dukker skoleelevene opp til briefing. Morten Hillbom og Donjete Haziri er først ute. De kommer fra Drømtorp videregående i Ski.  Begge er opptatt av fagene – film, foto, design – og synes skolen lever opp til forventningene og vel så det. Men ingen av dem ser for seg muligheten til å bli lærling etter vg2. Morten vil først fullføre videregående, og så kanskje … men like gjerne kan det bli høyere utdanning. Alt han vet for øyeblikket er at han ønsker å jobbe kreativt med medier. Donjete ønsker å bli ferdig med videregående, en gang for alle, før hun beveger seg videre. Hun har tenkt på å bli lærling hvis hun finner en plass. Men først må altså studiekompetansen sikres for at alle veier skal være åpne. Informasjon om lærlingordningen har de fått, men ikke nok til å bli overbevist.

Ingen av elevene vet helt hva som venter dem, så Anne Cappelen Grandt fra Opplæringssenteret gir dem en grundig briefing og gjennomgår dagens oppgave. Og så klokken tre går noen av og noen på. Begge grupper får dagsoppgaver, bygget slik at dagens inngår i neste dags utfordring.

Fredag er siste konkurransedag med påfølgende premieutdeling. Over helgen følger en fyldig oppdatering fra hele NM med bilder, og også intervjuer med konkurransedeltakerne.

 

 

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk