Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Intervju med Joakim Viken - vinner av Yrkes-NM

Nyutklekket vinner. Foto: KvH
Foto: KvH
Foto:KvH
Foto: KvH
Emballasje signert Joakim Viken. Foto: KvH

I begynnelsen av november vant Joakim Viken, lærling hos Grøseth, yrkes-NM for mediegrafikere. Nå har han lagt seg i trening til Worldskills som avholdes i Leipzig i begynnelsen av juli 2013.

Joakim Viken kommer fra Nord-Odal i Hedemark. Han gikk tre år på Sentrum videregående i Kongsvinger.

– Jeg ville ha studiekompetanse, men hadde også bestemt meg for å bli lærling. Det er jo praktisk lærdom som teller mest for et fag som dette, og jeg ville tett på virkeligheten.

Etter endt tredje-år tok Joakim kontakt med opplæringssenteret i Hedemark, og så i Akershus, samt med Opplæringssenteret.

– Der fikk jeg hjelp av Rolf Wesenberg. Samtidig søkte jeg på egenhånd, så jeg var til intervju tre steder og endte med å få tre tilbud om læreplass. Ikke akkurat forventet, så det var moro. Og så valgte jeg Grøset. Grunnen var en veldig engasjert leder som fortalte at de var i utvikling på designområdet. Det hørtes spennende ut. Jeg hadde jobbet som markedsansvarlig i ungdomsbedrift, der jeg drev med logoer og designutvikling, og fikk på følelsen av at jeg kunne fortsette i dette sporet hos Grøset. Dessuten er det en liten bedrift, – vi er bare fire designere,  så da er det større muligheter for å bli godt ivaretatt

I mai 2013 går Joakim opp til svenneprøven

– Læretiden har vært helt fantastisk. Mye bedre enn jeg hadde håpet, for jeg har fått lære ting jeg ikke trodde jeg skulle få lære. Blant annet web. Det er jeg som lager og driver websidene for bedriften. Jeg har også vært på NHO og holdt foredrag for elever om det å være lærling. Kjempemorsomt. Og jeg har fått jobbe med store foretak, som Coca Cola… Vært på møter … Fra dag en har jeg blitt behandlet som en vanlig ansatt og fått de utfordringene som følger med. Jeg trives veldig godt, og angrer ikke et sekund på at jeg valgte å bli lærling.

Neste stopp: Worldskills 2013

Som vinner av Yrkes-NM for mediegrafikere i 2012 går Joakim Viken automatisk videre til verdensmesterskapet i grafisk design. Worldskills går av stabelen i Leipzig i begynnelsen av juli 2013, og Joakim har allerede lagt seg i trening sammen med blant annet Ida Solbakken Sæterdal (Concorde) som tok andreplassen under Yrkes-NM.

– Ida skal delta i Euroskills, – Europamesterskapet som holdes i 2014, så vi har nå organisert en liten treningsgruppe bestående av folk som brenner for faget og ønsker å bli bedre. Vi møtes, deler kunnskap og erfaringer og øver oss på forskjellige typer oppgaver. Vi er også i ferd med å få på beina en facebookside og en webside der vi planlegger å dele det vi gjør med andre interesserte. Websiden heter PIF (pay it forward).

– Hva sier sjefene dine på Grøset om alt dette?

– Da jeg kom tilbake med gullmedaljen ventet det kake og jubel. Veldig trivelig. Og Bente Kvernberg, veilederen min, er skikkelig gira på at jeg skal delta i Worldskills, så når jeg har tid ledig på jobben, trener jeg, og etter hvert kommer vi nok til å trappe opp også, sette av mer og mer tid til oppgaveløsning og slikt. Og i tillegg har jeg jo også god støtte i Anne Cappelen Grandt på Opplæringssenteret. Så dette er moro. Jeg har det veldig bra.

Lykke til Joakim! Vi heier på deg!

 

 

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk