Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Ida Sæterdal – Læreplass der du selv vil

Ida Solbakken Sæterdal. Foto: KvH

Etter to år hoppet Ida Sæterdal av en ettertraktet mediedesignerutdanning på Høgskolen i Gjøvik. Hun følte at avstanden mellom henne og arbeidslivet bare økte, og ønsket mer nærhet i form av nettverk og praksis. Nå har hun læreplass hos Concorde Design AS, en av Norges ledende designbedrifter og har det som plommen i egget. I tillegg har hun kontroll på fremtiden. Det kan hun takke seg selv for.

Ida Sæterdal gikk Medier og kommunikasjon på Solhaugen videregående i Narvik, og allerede etter første år visste hun at hun skulle jobbe med grafisk produksjon.

– Jeg hadde prosjekt til fordypning i en grafisk bedrift som lager magasinetNarvik i dag. Praksis er den beste måten å lære på, så det var utrolig inspirerende. Når vi året etter etablerte elevbedrift som også genererte masse praksis ble jeg bare mer og mer sikker på at det var dette jeg ville, men det var aldri noen som fortalte at jeg kunne bli lærling. Den muligheten eksisterte rett og slett ikke.

Derfor tok jeg påbygningsåret og søkte meg til Høgskolen i Gjøvik. Mediedesignlinja der har godt rykte, og jeg angrer ikke. Jeg lærte masse – men bare teori, for vi hadde ikke kontakt med arbeidslivet i det hele tatt. Å bruke uker på et bokomslag er ikke veldig virkelighetsnært, så da jeg gikk andre året begynte jeg å lure på hva jeg skulle gjøre. Jeg ville ikke bli en av dem med masse utdanning og ingen erfaring, og tenkte at ”det må da finnes en annen vei?” Så jeg begynte å søke på nettet og kom over noen sider som fikk meg til å forstå at det fantes noe som het lærling. Da ble søkingen med ett mer målrettet og jeg fant fram til Medielarling.no, der jeg fant det jeg trengte å vite, blant annet en oppskrift på hvordan jeg skulle gå frem og hvem jeg skulle kontakte for å bli lærling.

Ida var 20 da hun begynte å lete etter læreplass. Hun hadde brukt opp kvoten sin for rett til mer opplæring igjennom tre år på videregående.

– Men jeg ville gjøre et forsøk likevel, for jeg forstod at det var mulig, bare at jeg ikke kunne regne med å få hjelp underveis. Så jeg begynte å lete etter bedrifter. Hadde jo lest at det fantes godkjente lærebedrifter, så først lette jeg etter dem. Det var ikke så enkelt som det kanskje burde være, så jeg bestemte meg for en annen strategi: Hva om det gikk an å selv finne en bedrift for så å få den godkjent? Det viste seg å være fullt mulig. Så jeg begynte å søke i Brønnøysundregistrene, kopierte ut alle mediebedrifter som drev med design og reklame. Så lagde jeg forskjellige lister basert på attraktivitetsfaktor. Det handlet selvfølgelig mest om hva de drev med, men også hvor de lå, for jeg hadde preferanser på hvor jeg kunne tenke meg å flytte. I juni satt jeg der med en A og en B-liste. A-lista inneholdt mine ti drømmebedrifter, så jeg fokuserte på dem, skrev e-poster til alle sammen der jeg helt enkelt beskrev meg selv og hva jeg ville. Så begynte ventinga. De fleste ignorerte meg nok, for jeg fikk nesten ingen svar, men så fikk jeg et … fra Concorde AS i Oslo. De var interesserte, men hadde mange spørsmål fordi de aldri hadde hatt lærling og derfor ikke visste noe om hvordan denne ordningen fungerte. Så jeg linket dem opp til det jeg hadde funnet på nettet så de selv kunne lese direkte. Neste skritt var intervju, så da heiv jeg meg på toget fra Gjøvik, og allerede på hjemveien fikk jeg beskjed: Jeg hadde fått lærlingplass! Så da gjensto bare formalitetene. Concorde ble godkjent som lærebedrift og jeg fant meg sted å bo, og den 8. august 2011 begynte jeg mitt nye liv som lærling.

Concorde valgte å bli medlemsbedrift hos Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon. Det fritar dem for administrativt ansvar, og i tillegg får Ida en rekke kurs i løpet av læretiden som kommer både henne og bedriften til gode. Hun er nemlig første mann på lasset med strukturert og oppdatert opplæring i de digitale verktøyene. For Concorde består ellers av tre estetisk sterke travere med lang fartstid i bransjen, – så lang at de en gang for lenge siden måtte lære seg alle de digitale verktøyene selv, og har fortsatt på den måten.

– Når jeg kommer tilbake fra en ukes kurs blir det kurs på dem og, jeg lærer bort alle knepene jeg ser de kan ha bruk for. Så om jeg er fornøyd med lærlingtilværelsen? Jeg har det som plommen i egget og har aldri angret på at jeg hoppet av den treårige høyskoleutdanningen. På grunn av den ekstra utdanningen min utover vg1 og vg2 kunne jeg fått avkortet læretiden med et halvår, men det ville jeg ikke. Jeg ville ha med meg alt en full læretid kunne gi, med jevnlige kurs innvevd i praksisen. Man blir jo aldri utlært.

Og fremtiden? Om et halvt år er Ida ferdig med læretiden.

– Gutta her er veldig fornøyd med meg, så jeg ser ut til å få bli hos Concorde, noe jeg er overlykkelig over. Det er helt fantastisk.

I november 2012 vant Ida sølvmedaljen i Yrkes-NM for mediegrafikere. Hun kvalifiserer dermed til å konkurrere i grafisk design under Euroskills (Europamesterskapet i yrkesfag) i 2014. Sammen med vinner Joakim Viken (deltar i Worldskills 2013) og noen andre lærlinger og nyutdannete designere har hun dratt i gang en liten "trenings-camp" for utveksling av kunnskap, tips og triks. 

– Vi jobber jo på forskjellige steder med forskjellig fokus, så dette er en fin måte å møtes på, både for å få trening og for å øke kunnskapsnivået.

Concordes hjemmesider

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk