Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Elevdemo foran Stortinget

Til tross for isvind fra nord og minus fem: ca 200 MK-elever fra forskjellige skoler i oslo-området møtte tirsdag den 19. mars opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot den nye stortingsmeldingen om videregående opplæring som ble fremlagt i slutten av forrige uke. Der fremmes det forslag om å legge ned medie- og kommunikasjonslinja.

Ninni går i andre klasse på MK på F21 (Fyrstikkaléen videregående)

– Vi protesterer mot at de ønsker å gjøre MK om til en studieforberedende linje med fem timer teori i uka i stedet for rundt tjue med både teori og praksis som vi har nå. Det er trist og dumt at dette skjer. Mk-fagene er ikke teoretiske, de er i stor grad praktiske, og for å lære er vi derfor avhengige av å ha tid til å prøve og feile, omsette teori til praksis.

Hvorfor tror du det er så få som velger lærlingveien?

– De fleste er nok litt redde for å miste muligheten til å studere senere, men det er jo også noen som faktisk blir lærlinger, og hvor skal de få øve seg om det ikke lenger finnes noen mk-linje? Jeg vil at man i fremtiden, som nå, skal kunne få velge lærlingplass om man etter to år med praktisk skolearbeid forstår at man gjerne vil inn i denne bransjen. Dessuten: Medier og kommunikasjon er en veldig stor del av alles hverdag. Vi er omgitt av resultatene overalt. Derfor er det uansett kjempeviktig å vite mye om hvordan den medieskapte verden er skrudd sammen. Ingen har vondt av det.
En annen ting vi lærer mye om på mk i tillegg til å være kreative og praktiske, er samarbeid. Vi samarbeider hele tiden. Det er god erfaring for fremtiden.
 
Victoria fra andre klasse på Ullern videregående har ikke tenkt å bli lærling. Hun vil først ha studiekompetanse, for så muligens jobbe innen mediebransjen.
 
Hvorfor tror du det er så få som blir lærlinger hvis det er såpass mange som egentlig vil jobbe med medierelatert arbeid?
 
– Fordi alle stillingsannonser ber om folk med studiekompetanse. Så kanskje det er de som søker etter folk som burde informeres om hva vi som går mk faktisk får av kunnskap i stedet for at man legger ned en bra linje?
 
LEV MK! LEV MK! LEV MK!
 
Noen sekunder med taktfaste rop før de blekner og blåser bort med isvinden. Ei jente prøver å instruere: Når jeg sier: "Hva vil dere ha? så sier dere: MK. Når jeg sier: Når vil vi ha det? så sier dere: NÅ!" Noen mener det er bedre å si FOR ALLTID i stedet for NÅ, så enden på visa er at man roper litt forskjellig.
 
For en som vokte opp på syttitallet er det ganske tydelig at dette ikke er ungdommer som er oppdradd til demonstrasjonstog. De vet rett og slett ikke hvordan man ”gjør det”, noe som resulterer i diverse hysteriske latterutbrudd, både på talersiden og i forsamlingen.
 
Ikke desto mindre, og kanskje nettopp derfor: KUDOS til alle dem som mobiliserte, lagde plakater og stilte på fire dagers varsel. De gjør det ikke engang for sin egen del, men for dem som kommer etter!!!
 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk