Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Joakim Viken: konkurrerer om verdensmestertittel i grafisk design

Joakim Viken er landslagsdeltaker under Worldskills 2013 i Leipzig. Han konkurrerer om medaljeplass innen grafisk design.

Det er mye som skjer for Joakim Viken (21) for tiden. Om få dager reiser han til Leipzig for å konkurrere om medaljeplass i grafisk design under Worldskills. Forrige uke tok han svennebrev og bestod med glans. Når han kommer fra Leipzig flytter han hjem, – til Nord-Odal, der han har kjøpt et restaureringsobjekt av et hus med samboeren, og litt utpå høsten blir han far.

– Ojsann! Wow! Gratulerer!

Joakim ser ørlite grann sjenert ut.

– Har alltid sett for meg at jeg skulle komme tidlig i gang, men kanskje ikke så tidlig. Men når det først skjedde så gleder vi oss veldig. Vi har vært sammen i to år og kjent hverandre i syv. Dessuten pleier vi å si til hverandre at ”vel er vi unge, men vi stiller nå sterkt, for vi har jo gått utdanning innen kommunikasjon…”.

Viken humrer. Det synes på ham at han trives med tingenes tilstand, og etter to år med bopel i Oslo og læreplass hos Grøset er det altså på tide å vende tilbake til hjemstedet. For med en liten tass er det alltid fint med familie i nærheten.

Drømmejobben

Han blir togpendler mellom Eidsvoll og Oslo, for Grøset vil heller ikke slippe taket i ham, og har derfor tilbudt ham fast jobb.

– Og akkurat det er helt fantastisk! For uten den økonomiske tryggheten en fast jobb gir vet jeg ikke om situasjonen hadde vært like gledelig. Dessuten har jeg jo fått drømmejobben!

Medielarling møter Joakim og hans veileder igjennom to år i Brynsveien 13, der Grøsets designavdeling holder hus.

Joakim er Grøsets første lærling på design, og ut av Bente Kvernberg kommer det ikke annet enn godord når jeg prøver å fritte henne ut om hvordan de har opplevd å ha en lærling.

– Jeg har jo ikke noe å sammenligne med, men om alle er som Joakim, kan jeg ikke annet enn anbefale å ta inn lærlinger. Han har vært en ressurs fra første dag.  Vi har mye å gjøre her, så vi kastet ham rett ut på dypt vann, og det viste seg å være det lureste vi kunne gjort, for han svømte i vei, tok ansvar og fikk det til. Veldig selvgående, og ikke nok med det: Han er også en stor inspirasjon for oss andre. Dessuten har han jo jevnlig gått på kurs og er helt oppdatert på all programvare. Og han deler gjerne, så det har vi også nytt godt av.

Joakim utdyper: – Hvis man har bestemt seg for å ta inn en lærling, så må man tørre å la dem prøve. Jeg har fått prøvd meg på absolutt alt, og det er i grunnen det viktigste. Full tillit, og med tillit følger utfordringene – som er grunnlaget for utvikling, for ingen blir bedre av aldri å få prøve seg. Til lærlingene vil jeg si: Respekter bedriften. Ta de jobbene du får. Ikke sitt på rompa og tro at du kan tjene penger på å gjøre ingenting mens du får deg en utdanning. Å være lærling  handler om å gi og ta.

Grøset er en veletablert grafisk bedrift. Fra 1978 til 93 var de kun trykkeri, men da utvidet de med egen designavdeling og siden har de tatt seg av hele den grafiske produksjonen fra A til Å. Det er det mange kunder som verdsetter. Grøset har også alltid hatt høye ambisjoner vedrørende miljøvennlig produksjon. Det har gitt resultater og de kan derfor smykke seg med en mengde miljøsertifiseringer og miljøpriser. Og så har de altså tatt sitt samfunnsansvar på alvor ved å ta inn og lose en mengde trykkerlærlinger frem til svennebrev, og nå altså også en mediegrafiker.

– Men siden vi nå ansetter Joakim, kommer vi ikke til å trenge noen ny lærling på en stund. Vi har hverken kapasitet eller plass.

Joakim har fire magasiner som faste oppdrag og trives veldig godt med å designe for trykk, både redaksjonelt og annet.

– I tillegg har jeg ansvar for bedriftens websider, som jeg også har vært med på å designe. Fra første stund har jeg vært med i alle prosesser på alle produksjonene jeg er del av, fra kundemøter til ferdig produkt.

Worldskills neste

Denne våren har stått i treningens tegn. Det betyr at i hver minste pause, og hver bidige kveld og helg har Joakim forberedt seg på det som skal skje i Leipzig i juli. Han har jobbet tett med sin personlige trener, Anne Cappelen Grandt fra Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon. Det har gått i tidligere Worldskillsoppgaver og alle andre former for oppgaver.

– Jeg er faksisk i ferd med å miste kontakten med hverdagen. Glemmer å ta telefonen, glemmer å svare på meldinger, går bare rundt i min egen boble.

– Kanskje like greit?

– Joda, antakelig helt nødvendig. Jeg lader opp, jeg er gira og jeg har et håp om medaljeplass. Men at jeg i det hele tatt skulle komme så langt, det ante jeg ikke. Alt begynte jo med at jeg fikk tips fra en som jobbet på trykkeriet om at det var NM i grafisk design. Jeg bestemte meg for å sende inn arbeider, men hadde ingen tro på at jeg skulle kvalifisere meg. Men det gjorde jeg altså.

Og så vant han i tillegg, noe som førte til plass på yrkeslandslaget i Worldskills.

– Jeg vet det er et ekstremt høyt nivå i Worldskills. Det er nesten litt skremmende. Spesielt med tanke på tidspress. Vi får en oppgave per dag som skal gjøres unna på fem timer, og det innebærer mye mer enn å gjøre estetisk god design. Faktisk veier ikke den delen på langt nær så mye som den tekniske. Det kan gjelde spill, emballasje osv, som både skal tenkes og måles og merkes og brettes. Man skal levere trykkeklare filer med stanse- og brettemerker. Ryddig skal det også være! Og så skal det printes, og om du glemmer noe, så ryker du nedover poengskalaen.

– Hva med ro? Hvordan blir det å sitte midt i en autostrada av skuelystne? Da maskinen din kollapset under NM virket det som om du tok det ganske så kuli?

– Ja, det var rart! Har egentlig alltid tenkt på meg selv som en som takler stress ganske dårlig, så det var en viktig lærdom. Jeg var utrolig fokusert når jeg jobbet, har vel aldri fokusert så sterkt på noe noen gang tidligere, så når det ble så mye tull med maskinen var det som om jeg så det hele utenfra – fortsatte å være inni den boblen jeg hadde skapt meg. Hadde ikke trodd det gikk an. Nå frem mot VM ser jeg jo at det er en erfaring som er gull verdt, for da trenger jeg ikke å bekymre meg for den siden av saken.

– Andre bekymringer?

– Jada, jeg gruer meg alltid, til alt mulig rart, så jeg var bekymret for å skulle bo sammen med så mange fremmede mennesker. Så det å møte de andre deltakerne – det gruet jeg meg veldig til. Men nå er heldigvis det også overstått, og det viste seg jo selvfølgelig at vi alle er i samme båt og alt det der. Så landslagsamlingen vi hadde for et par uker siden var veldig bra. Vi er blitt et sammensveiset lag i stedet for enkeltpersoner – med kamprop og greier. Men så er det språkforvirringen… den bekymrer meg litt. Alt foregår på engelsk. Og så skal vi besøke tyske barneskoler og presentere Norge, og yrkene våre, på tysk! Dessuten: Kan det komme ting i konkurransen jeg aldri har hørt om? Dét bekymrer meg. Så som du skjønner…

– Er det noe du gleder deg til?

– Jo…. Hmm…. Jeg gleder meg til å være ferdig! … Jeg er nok hard med meg selv. Jeg har bestemt meg for at jeg skal reise derfra og vite at jeg har gjort mitt beste og at jeg trente nok. Derfor bruker jeg alle anledninger som byr seg. Nå for eksempel: Huset vårt skal jo pusses opp, så jeg tenker linjer og farger i et sett, rom ved siden av rom, sammenhenger… alt sånt. Et fint avbrekk uten avbrekk. Det er jo grenser for hvor mange logoer man kan lage på rekke og rad. Jeg går i alle fall lei, så da gjelder det å få overført tenkesettet til andre sammenhenger.

– Svenneprøve en uke før avreise. Bra oppvarming?

– Anne sier at en worldskillskonkurranse er en svenneprøve om dagen. Det tror jeg på. Er forresten veldig glad for at familien og samboeren kommer nedover. De skal være med på norsk aften og ellers heie på meg. Så da får jeg bare fokusere hundre prosent,  ta bolig i boblen min og gjøre mitt aller beste. Når jeg tenker etter så skal det bli fint! 

 

Worldskills går av stabelen fra 1. - 7.- julig i Leipzig. Følg yrkeslandslaget her

Lenke til Grøset

Intervju med Joakim etter Yrkes-NM

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk