Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Profileringsdesignere på Toten

Før het det skiltmaker, og det fantes ingen spesiell utdannelse for yrket. Men så skjedde det noe. I kjølvannet av ny teknologi utvidet feltet seg, og man fikk behov for en yrkestittel som kunne favne det hele og gi profesjonalitetsstempel: Derfor kan du nå utdanne deg til profileringsdesigner. her kan du lese om Trine som er lærling hos Profilhuset Grafisk.

Tar du av E6’en nordover mot Trondheim i Minnesundkrysset, og kjører videre på vestsiden av Mjøsa, kommer du til Toten. Fruktbart landskap bretter seg ut på begge sider av Riksveg 33, og der det ikke gror poteter, gresser sauene fredelig.

Men Toten er mer enn sau og potet!

Mye mer. På et jorde i Kolbu, sånn cirka midt på Toten-landet, finner du Profilhuset Grafisk. Der produseres det skilt, lysskilt, bil- og kjøretøydekor, vindusdekor, vinylmerker, displayprodukter, reklameflagg og bannere, stempler og tekstildekor – bare for å nevne noe, og kundene kommer fra fjern og nær.

Medielærling skal møte Trine Solberg Kristiansen, bedriftens aller første lærling. Og ikke bare er hun første profileringsdesignerlærling på Toten, hun innehar også tredjeplassen på lærlingpallen for dette yrket. For det er først de siste årene profileringsdesigner er i ferd med å bli et yrke man kan utdanne seg til. Bare to har fått fagbrev med tittelen før henne, og om et år blir Trine altså nummer tre.

Fra skiltmaker til profileringsdesigner

Dette betyr ikke at det ikke har eksistert profileringsdesignere tidligere, bare at det da var skiltmaker man var, og at skiltmakere bestod av en gruppe yrkesutøvere med ganske forskjellig utdanningsbakgrunn. Det er først med fremveksten av digitale produksjonsmåter for alt som har å gjøre med dekorasjon av det offentlige rommet at det har blitt behov for en egen utdanning. Den må bedriftene selv ta ansvar for, for det finnes ingen skole som gjør det, og det var altså det Profilhuset Grafisk tok mål av seg til å gjøre da de for et par år siden meldte de seg inn som medlemsbedrift i Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon. Da de var godkjent som lærebedrift, tok de turen til Lena videregående skole der de engasjert fortalte om yrket for vg2-elevene på interiør-og utstillingsdesign. Så bra gjorde de det at de fikk fire søkere til lærlingplassen.

Og jobben var det altså Trine som fikk. Trine er nitten år, og før hun flyttet til Toten for å gå på videregående bodde hun opp i Svelgen på vestlandet. Der ble hun oppdratt av en mor som malte og skrudde amerikanske biler, så Trine ble selv glad i å tegne, og når hun flyttet til den andre halvdelen av familien som var bosatt på Toten, var ikke veien lang til karosserier og motor-rom.

– Toten er et sted for bil. Både Drag racing og gatebil, og når jeg fikk kjæreste med bilinteresse så har det bare blitt mer og mer. Svigerfar driver Vazelina Biloophøggeri, så vi har jo alle muligheter til å drive med gamle biler. Jeg har en BMW som jeg kjører med til daglig og en Mercedes 190 med 200 hk under panseret. Den blir veteran neste år og jeg har jeg pusset den opp fra grunnen.

Det var bilinteressen som fikk pendelen til å vippe i hennes favør under jobbintervjuet. Odd Helge Listerud, Trines veileder i læretiden og produksjonsleder på huset utdyper:

– Vi jobber jo mye med foliering av bil her, så da er det greit med folk som ikke er redde for å ta av et dørhåndtak eller en lykt. Trine er ikke det. I tillegg presenterte hun seg veldig godt under intervjuet, så det ble henne og det har vi ikke angret på.

Trine har heller ikke angret på valget.

– Jeg hadde aldri tenkt at jeg kunne bli lærling. Planen var å gå tredjeåret på skolen med spesialisering innen interiør. At det fantes et yrke som het profileringsdesigner visste jeg ikke, men da de kom og fortalte, ble jeg veldig interessert. Så jeg bestemte meg for å sende en søknad, og her er jeg! Og det er jeg egentlig veldig glad for! Det er allsidig og utfordrende arbeid, og jeg får brukt meg på mange forksjellige måter.

Det første året har Trine tilbrakt i produksjonslokalene. Hun har vært innom det meste, fra montering av skilt ute til produksjonen av dem, og ikke minst har hun lært å foliere biler.

– Det går mye i bildekor. Lastebiler, varebiler, gravemaskiner. Toten transport for eksempel, og Implenia. De er faste kunder. De første dagene jeg jobbet her dreiv de og helfolierte fem biler, så de kastet meg ut i det. Litt skummelt var det, men det gikk fint. Og om man gjør feil, så er det jo bare å prøve igjen, for folien kan varmes og strekkes i det uendelige – også tilbake til sin opprinnelige form.

I løpet av høsten begynner Trine i designavdelingen.

– Det er en fin ordning, for det er en fordel å kjenne produksjonsmetodene når man skal levere design. Mye tid spares på den måten. Det er bra å kunne jobbe i alle ledd, det gir variasjon, men jeg er nok ekstra glad i å drive her nede i produksjonen. Jeg er ikke så glad i å sitte for mye foran dataskjermen.

Ingen er garantert jobb etter endt læretid. Men fortsetter bedriften å gå like bra som den gjør nå, tror Odd Helge det blir jobb på Trine.

– Med Trine inkludert er vi ni. Profilhuset begynte som enmannsbedrift på nittitallet, og så var vi to en stund inn i det nye århundret, men med alle mulighetene som dukket opp med nye maskiner og ny teknologi har det gått bratt oppover. Det er ikke så mange skilt og profileringsdesignere som gjør såpass mye av produksjonen selv,  men vi liker det sånn, og med to designere i annen etasje har vi det vi trenger for å levere det meste.

… Om vi skal ha ny lærling? Først skal vi lose Trine og oss selv igjennom denne første runden med den læringskurven det innebærer, men så vil vi jo vite hvordan vi gjør det, og da blir muligens terskelen litt lavere for å ta inn en ny. Og det er viktig at vi som yrkesgruppe sørger for å heve statusen vi selv har ved å være med på å utdanne profesjonelle fagarbeidere. Så man skal aldri si aldri.

 

Lenke til Profilhuset Grafisk

Lenke til reportasje fra Signtext - totalleverandør til profileringsdesignere og skiltmakere

Lenke til Skilt- og dekorforeningen

Lenke til Profileringsnytt - fagblad for profileringsdesignere

Lenke til opplæringssenteret for visuell kommunikasjon

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk