Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Lærling i Aftenposten

Erik Alm (19), er lærling på andre året. Han jobber i Aftenposten der han er tilknyttet Kreateam, avisens egen avdeling for reklame og større annonsekampanjer. I dette intervjuet deler han av sin erfaring med å arbeide i et stort avishus og gir noen råd og vink til potensielle lærlinger.

– Aftenposten er en diger bedrift, med mange avdelinger, også innen grafiske tjenester. Kreateam sorterer under annonseavdelingen og lager større annonser og annonsekampanjer tilpasset avis, magasin eller nettplattform – eller alle tre samtidig. Noen ganger får vi klare føringer på hva som skal gjøres, andre ganger får vi levert alt veldig løst, og må jobbe det sammen selv. Nå jobber jeg for eksempel med en kampanje for GE Money Bank, en amerikansk bank. Kampanjen går over åtte uker og skal presenteres i alle magasinene som inngår i det som kalles storbysamarbeidet. Det betyr alle de store avismagasinene – i tillegg til det landsomfattende magasinet Innsikt.

– Vi er åtte personer i avdelingen og jobber som regel tett med annonseselgerne. Sammen med dem lager vi materiale til det som kalles innsalg, der selgeren er igangsetteren. Det vil si at Aftenpostens egen selger bruker tid på å finne frem til forskjellige bedrifter som fremdeles ikke vet at de burde annonsere. Så utformer vi en eksempelannonse som plasseres i en magasin- eller avisdummy, som selgeren kan ta med ut i møte med den potensielle kunden. Innsalgsjobbene kan være morsomme, fordi vi står helt fritt i forhold til utformingen, og de ender ofte med reelt salg. Det er mye enklere å selge noe som allerede er visuelt utformet og helt konkret enn å selge en løs idé.

For Erik var det en del tilfeldigheter som brakte ham dit han er i dag. Direkte oversatt betyr det at han var en ganske gjennomsnitts ungdom da han skulle velge utdanningsprogram på videregående.

 – Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre, og som de fleste andre syntes jeg MK hørtes gøy ut, så da begynte jeg der. Et lynkurs i Photoshop jeg fikk da jeg var på utplassering i tiende klasse hadde nok også innvirkning på valget.

Erik begynte på Sørumsand videregående.

– Først hadde jeg lyst til å skrive, bli journalist, men det ga seg i andre klasse. Og resten av faget, med filmanalyse, alt det grafiske og det visuelle viste seg jo å være kjempeinteressant og spennende.

– Hvorfor valgte du å bli lærling?

– Tilfeldig det også. Jeg visste ikke veldig mye om lærlingordningen før utpå vinteren på vg2. Da kom Anne fra Opplæringssenteret på besøk med propagandaopplegget sitt, og jeg beit på umiddelbart. Syntes det virket interessant. En fin ordning. Ikke minst det å få seg en ordentlig yrkesutdanning. Så jeg dro på mingletreff og la inn en søknad om læreplass hos dem.

– Hva med studiekompetansen? Du følte ikke at du kom til å gå glipp av noe ved å velge å bli lærling?

– Absolutt ikke. Om jeg skulle trenge studiekompetanse noen gang, er det jo bare å ta det når den tid kommer.

– Hvordan ble det Aftenposten?

– Litt tilfeldig det og. Jeg hadde ingen klare ideer om hvor jeg ville ha læreplass, men Aftenposten hadde kontaktet Opplæringssenteret for å høre om de hadde noen potensielle lærlinger å tilby, så da videresendte Rolf og Anne noen av søknadene de hadde fått. Min var en av dem.

Erik har vært i Aftenposten i litt over et år.

– Hva betyr det å jobbe innen avisbransjen?

– Si det… Siden det skjer mye forskjellig i Aftenposten er det jo naturlig at jeg prøver litt av hvert. Men så langt har jeg ikke satt opp en eneste avisside, og grunnen til det er at det meste av avisen er malbasert, det vil si at alle innstillinger med hensyn til fonter og oppsett osv. er gjort på forhånd, og så er det bare å fylle inn, så det lærer du nokså fort. Men jeg har vært innom A-magasinet. Der er det også noe malarbeid, men likevel ganske kreativt. I avdelingen der jeg jobber er det veldig variert og utfordrende arbeid. Masse å lære.

– Hvilke sider av deg selv synes du at du får du brukt i jobben din?

– Kreativitet og estetisk sans. Det er hver dag og hele tiden. Og så liker jeg å være oppdatert på programvare. Det går mye i Indesign og Photoshop. Og Illustrator når vi lager logoer. Ellers går det i Flash til nettannonser. Jeg går jo jevnlig på kurs hos Opplæringssenteret, og det hender at jeg lærer bort det jeg selv har lært når jeg kommer tilbake til Kreateam.

– Trives du?

- Ja, jeg føler at det har vært en veldig riktig vei å gå. Jeg lærer noe nytt hver dag og har lyst til å fortsette her i Aftenposten om muligheten skulle by seg.

– Så alt det med påbygning … Det høres ikke ut som om det er veldig relevant for deg slik situasjonen er nå?

– Nei, hvis jeg får jobb, – her eller i en annen bedrift, så fortsetter jeg å jobbe. Det er det jeg helst vil.

– Råd og vink til potensielle lærlinger?

– Hvis man ærlig og oppriktig vet at man er interessert i å jobbe med faget, så mener jeg at det bare er en ting å gjøre, og det er å bli lærling. Den erfaringen du får med arbeidslivet på et så tidlig stadium i livet, er veldig bra. Ellers mener jeg det er lurt å satse på å kunne litt av hvert fra MK, for bare å kunne designe grafisk til print holder ikke lenger. Mediegrafikere i dag må være multimediale “alt-mulig-menn”; print, web, litt kode, litt video, kanskje til og med skrive. Mitt inntrykk er at man på videregående gjerne satser på én av disse, gjerne i form av fordypningsfag, noe som kan være litt uheldig. Vær allsidig om du vil ha jobb! Og så er det viktig å huske at det ikke er nødvendig å kunne alt når man går ut i læra. For man lærer jo der man kommer, og den læringskurven er både bratt og morsom.

Vet du noe om hvorfor det var deg som fikk læreplassen her i Aftenposten?

– Jeg tror porteføljen min hjalp, og det at jeg ofte tenker nøye over hvorfor jeg gjør det jeg gjør når jeg designer. Jeg tror de likte det. Og så var jeg veldig klar på at jeg var interessert i å jobbe.

 

Når Erik ikke jobber i Aftenposten spiller han i band. Finn ut mer om Steinsopp.

Han kapret også tredjeplassen i Medielarlings Portfoliokonkurranse i 2012.

Her finner du tidligere intervjuer med andre "avis"-lærlinger.

Henning Nilsen - Østlandets blad

Jeanette Aga - Aftenposten

Jeanette Moe Gregersen - Nationen

 

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk