Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Mesterbrev i grafikerfaget

Foto: Privat.

Ønsker du deg et arbeidsliv med utviklingsmuligheter? Etter svennebrev kommer mesterbrev.

Utviklingsmulighetene er mange for dem som velger å bli lærling og ta fagbrev eller svennebrev. Et av alternativene heter mesterbrev. Carsten Østby Håkonsen (27) har akkurat blitt mester i grafikerfaget.

– Jeg ble oppmerksom på ordningen under seremonien i Oslo Rådhus da jeg fikk svennebrevet mitt. Under utdelingen den dagen var det mest byggfag og murere som fikk mesterbrev, men det fikk meg til å lure på om man også kunne ta det innen grafisk bransje, så jeg kontaktet mesterbrev.no og fikk beskjed om at det kunne man. Da tenkte jeg at det får bli neste mål, og så tok det ikke lang tid før jeg var i gang.

Du kan altså ta mesterbrev som et eget studie. Det er intet krav om studiekompetanse, og du har flere alternativer: Enten går du på skolen og tar det på normert tid som er to semestre. Det kan du gjøre i Sandefjord eller Spania (!). Du kan også ta det som kurs over fire semestere. Første år er flere fag samlet til undervisning en gang i uka og så deles man inn etter fag det andre året og tar den delen som nettbasert undervisning. Denne varianten har undervisning mange steder i landet. Siste alternativ er at du tar hele studiet som nettstudent og bruker så lang tid du vil. Det er Folkeuniversitetet som organiserer alle alternativer. 

Om du velger det nettbaserte alternativet får du oppgaver tilsendt som du utfører og leverer i det tempoet du selv synes passer, og når du føler du er klar tar du eksamen. Veldig fleksibelt. Personlig valgte jeg den nettbaserte løsningen og har tatt det over tre år ved siden av fulltidsjobb. Jeg begynte i det små, så tok jeg en lang pause fordi livet mitt ikke hadde plass til studier, før jeg satte inn støtet.

Du blir ikke en bedre yrkesutøver av å ta mesterbrev. Det er et studie du tar om du ønsker å jobbe i ledelsen i en bedrift eller starte noe på egenhånd. Fagene er konsentrert om etablering, ledelse, markedsføring, arbeidsmiljøloven og økonomifag. Før i tiden kunne du ikke starte bedrift uten å være mester. Nå kan du det, men på et eller annet vis må man jo lære slike ting om man vil drive sitt eget, og når det finnes et tilbud som er så godt organisert og har så gode tradisjoner som mesterbrev, er det jo bare å slå til. Dessuten er det et kvalitetsstempel. Kunden vet at du er kvalifisert.

Til forskjell fra lignende studier på BI og Handelshøyskolen er Mesterbrev beregnet på folk som kommer fra arbeidslivet. Derfor er det ganske praktisk rettet. Du bruker din egen arbeidserfaring som utgangspunkt for oppgaveløsning rundt tema som personalsaker, markedsføring, nye markeder osv.

Det er to lærebøker for faget: En om økonomi og en om etablering og ledelse, pluss en del gratis nettlitteratur som er tilrettelagt for hver oppgave. I tillegg finnes det en rekke støtteordninger for den som vil ta mesterbrev, i alle fall om du er organisert i en arbeidstakerorganisasjon. Men du kan også høre med bedriften du jobber i om de vet om andre støtteordninger.

Personlig var det ikke planer om å starte egen bedrift som fikk meg til å ta mesterbrev. Jeg gjorde det mest for å heve min egen kompetanse og få en bedre forståelse av helheten innen grafisk bransje. Det har jeg fått, og i tillegg har jeg også fått en større profesjonell trygghet, blitt flinkere til å forhandle på egne vegne, og så forstår jeg bedre hvorfor ledelsen tar ulike valg og hva det betyr for bedriften. Så jeg er mer enn fornøyd. Men så ble jeg bitt av studiebasillen også …!  Så nå har jeg begynt på nye nettbaserte ledelsesstudier; en bachelor på deltid via høgskolen i Hedemark som jeg tar ved siden av fulltidsjobb i 07-gruppen. Så utviklingsmuligheter er det nok av.

Les mer om mesterbrev

Folkeuniversitetet

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk