Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Yrkes-EM til Norge i 2018?

Kristin Halvorsen deler ut medaljer til ambulansesjåførene under yrkes-NM 2012. Foto: KvH.
Til høyre: Elisabeth Lange. Foto. KvH.
Kristin Halvorsen deler ut svennebrev under yrkes-NM 2012. Foto: KvH.
Kristin Halvorsen. Foto: KvH.
Mari Rem Groeng og Eirik Høyme Rogn under Euroskills i Rotterdam 2008. Her med en del av Maris vinnerarbeid. Foto. KvH
Yrkes-NM 2012: 1. plass: Joakim Viken. 2. plass: Ida Solbakken Sæterdal. 3. plass: Helen Fjeld Langrind. Joakim gikk videre til Worldskills og Ida til Euroskills. Foto: Kristin von Hirsch

Det kan se slik ut, for nå har Regjeringen og Stortinget besluttet å tildele 54,5 millioner til WorldSkills Norway for å arrangere Yrkes-EM 2018 i Norge.

- Dette er fantastisk gledelig og svært viktig for yrkesfagenes status og kvalitet. Nå gjenstår å vinne arrangementet i konkurranse med andre søkerland, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway.

Worldskills Norway har i mange år jobbt steinhardt for at Norge skal ha et supert landslag å stille med når disse konkurransene går av stabelen, og det har de klart. Vi har hatt mange norske deltakere på pallen opp igjennom årene på tross av laber interesse fra norsk offentlighet. Det var forrige regjerings kunnskapsminister, Kristin Halvorsen, som satte yrkesfagene og lærlingordningen på dagsorden i de ”høyere gemakker”. Hun stod på igjennom flere år med ektefølt engasjement og entusiasme, hun besøkte Yrkes-NM og fulgte landslagene til Worldskills og Euroskills, og slik satte hun fokus på yrkesutdanningens mange muligheter i en tid da alt dreier seg om studiekompetanse og høyere utdanning. Det skal vi ikke glemme henne for.

Les mer om Euroskills i Norge på Worldskills egne hjemmesider.

For mediegrafikernes del konkurreres det i grafisk design og webdesign.

De siste årene har vi hatt to pallplasser og to "medal of exellence".

Første gang vi hentet hjem en utmerkesle var i 2005. Da vant Eirik Høyme Rogn sølv i grafisk design i Worldskills i Helsinki.

I 2006 deltok Bendik Høybraathen i Worldskills i Shizouka, Japan. Også han konkurrerte i grafisk design og tok med seg en "Medal of Exellence" hjem.  

I 2008 var det premiere for EuroSkills, eller Yrkes-EM, som vi kaller det i Norge. Dette mesterskapet holdes nå hvert annet år. Første gang ble arrangementet holdt i Rotterdam i Nederland og Mari Rem Groeng vant gull i grafisk design.

Sist sommer var det nytt VM i Leipzig, og der tok Joakim Viken en "medal of exellence" i grafisk design.

I 2014 er det Euroskills i Lille i Frankrike. Der skal Ida Sæterdal delta i Grafisk design.

I løpet av årene har det også vært med et par deltakere innen trykk og web, men disse har ikke nådd helt opp.

For å kunne delta i en av disse internasjonale konkurransen må du ha kvalifisert deg gjennom å vinne gull- eller sølvmedalje under yrkes-NM. Neste yrkes-NM holdes i Trondheim den 28.-30. oktober 2014. Les mer om arrangementet på Opplæringssenterets hjemmesider. Det er dem som arrangerer og administrerer disse konkurransene for grafisk bransje. Så om du skulle ønske å delta kan du kontakte dem for informasjon.


Et lite ps. Eirik Høyme Rogn og hans bedrift i Vang i Valdres fikk to sider oppslag i Aftenposten den 10.desember. LES HER 

 

 

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk