Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Birgittes utradisjonelle vei

Foto: Kristin von Hirsch

– Det var umulig å konkurrere med dem som hadde praksis. Da forstod jeg at jeg måtte finne en annen vei inn, og ble lærling.

Etter MK på Aust-Lofoten videregående skole tok Birgitte Rishatt (23) en bachelor i visuell kommunikasjon ved Høgskolen i Buskerud. Men jobb fikk hun ikke. Derfor bestemte hun seg for å bli lærling.

Det som var dumt, var at ingen hadde fortalt Birgitte at det fantes lærlingordninger for mediefagene den gangen hun gikk på videregående.

 – Det hadde jo vært fint å være bevisst på denne muligheten litt tidligere.  Jeg vil anbefale skolene å kommunisere at ordningen finnes, uansett om det er læreplasser i nærheten eller ikke. Man er jo ung, og avhengig av å få vite om de mulighetene som faktisk finnes. Det er vanskelig å lete etter noe man ikke vet hva er. At høyere utdanning er eneste mulighet, er bare tull. Yrkesfag må læres igjennom praksis. Det får man i arbeidslivet.

 – Jeg bestemte meg for å ta høyskoleutdanning fordi jeg trodde det var eneste alternativ, men når det er sagt betyr ikke det at årene på HiB var bortkastet. Jeg hadde tre gode år, med ett som utvekslingsstudent i Australia. Og per i dag opplever jeg at jeg får bruk for det meste av det jeg lærte. Jeg lærte mye om markedsføring og forbrukeradferd. Det har jeg i bakhodet når jeg jobber med prosjekter. Dessuten føler jeg at jeg lærer lettere og kan ta ting et skritt lenger enn om jeg kom rett fra vg2 på MK.

 – Hvordan fikk du vite om lærlingordningen?

 – Jeg fikk tips fra en venninne fra skolen. Hun hadde fått tips av en lærer om at det var en ledig læreplass på Cappelen Damm. Den gangen tenkte jeg at ”nei, jeg skal vel klare å finne meg en vanlig jobb”, men etter en stund innså jeg at det ikke var enkelt uten praksis og at lærlingordningen er en veldig fin ordning, med mye kursing i tillegg til jobben, så nå er jeg kjempefornøyd.

 – Hvordan endte du opp her hos Schjærven?

 – Venninna mi fortalte meg om Opplæringssenteret også, så jeg skrev en e-post til Rolf (Wesenberg), og så anbefalte de meg videre til Schjærven og en annen bedrift. Noen dager senere skulle jeg sørover, så da ringte jeg likegodt og inviterte meg selv til intervju. Det initiativet satte de stor pris på, så det endte opp med jobb der og da, og nå har jeg snart vært her i et år. Jeg innså allerede på videregående at jeg hadde en styrke innen det grafiske området, så hele veien har jeg fokusert på det, og sånn sett er Schjærven Reklamebyrå midt i blinken. Jeg har base her i Atelier, men skal innom de andre avdelingene også, så med kursene på Opplæringssenteret i tillegg er dette veldig bra.

 – Er det et spesielt område du kunne tenke deg å jobbe med?

 – Jeg har en stor forkjærlighet for webdesign som jeg håper å få brukt mer etter hvert. Jeg synes nemlig det er gøy med all kodingen og har en god forståelse for hvordan det fungerer.  Det mange andre plages med tar jeg lett. Det er jo en styrke og en god kombinasjon. Jeg har jo fortsatt litt igjen å lære, så jeg holder på for meg selv etter jobb.

 

Høgskolen i Buskerud (HiB)                  

Opplæringssenteret          

Schjærven                      

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk