Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Elin Holde Hegsvold (18) – mediegrafikerlærling hos Hocus Focus

- Jeg har alltid likt å sitte på ”gutterommet” og leke med effekter. Hobbyen min er i ferd med å bli jobb. 

Hos Hocus Focus starter lærlingene i det som kalles dispatch-enheten (avviklings-enheten). Dispatch er hjertet av bedriften der alt kommer inn og fordeles til avdelingene.

Elin Holde Hegsvold tar inn materialet, klargjør og sender videre. Slik lærer hun seg alt om arbeidsflyten – hva som skal hvor, og om filer, formater og programmer – selve grunnmuren i postproduksjon. Det er også en fin måte å bli kjent med prosjektene på. Og når de skal ut til kunden igjen, går de også igjennom Elin.

– Mitt interessefelt går mot visuell effects(vfx) og colorgrading – den såkalte online delen av etterarbeidet. Hittil har jeg vært litt overalt. Jeg har prøvd meg på klipp på gamle prosjekter, men stort sett har jeg vært stasjonert her på dispatch. Jeg begynner å få forståelsen av hvordan ting henger sammen. Det er viktig når jeg etter hvert skal jobbe i de forskjellige avdelingene, på klipp, online og lyd.

Elin gikk MK på Lillestrøm videregående skole.

– Jeg driver med hundesport og endte alltid opp med å filme og ta bilder under konkurransene. Så jeg fant ut at jeg ville ta med hobbyen inn i min fremtidige jobb. Dessuten visste jeg at jeg gjerne ville fort ut i arbeidslivet.

– Visste du at du kunne bli lærling da du begynte på MK?

– Jeg visste om ordningen, men ikke mer enn det. På Lillestrøm er de veldig flinke til å informere, så vi fikk blant annet besøk av lærlinger som fortalte om sine erfaringer. Veldig positivt, og jeg ble tent.

– Hva sa foreldrene dine?

– De har selv studert lenge, så valget var ikke veldig populært. Men, nå kan man jo ta studiepåbygningsåret når som helst. Det gjorde at jeg fikk lov. Jeg tror også samtalen med lærerne hadde mye å si. De gjorde lærlingordningen attraktiv ved å fokusere på at det faktisk ikke er så mange som får plass, og at om du virkelig vil, gjelder det å jobbe hardt og være god. Det inspirerte både foreldrene mine og meg, men det var faktisk andre i klassen som ikke fikk lov av til å bli lærlinger. Dette med studiekompetanse er nok viktig for mange. Det skal også sies at det var flere som søkte (journalist og foto), men ikke fikk plass. De var flinke, så det forteller noe om hvor få plasser det er. Det er viktig at flere bedrifter tar inn lærlinger.

– Hvordan havnet du hos Hocus Focus?

– Mot slutten av VG1 kontaktet jeg bedrifter for å få praksisplass (PTF). På Lillestrøm er det lagt opp til PTF en hel dag per uke, slik at det er mulig å bli utplassert. Jeg havnet hos Snøball film der jeg var fra januar til mai i VG2. Det var veldig lærerikt og sikkert utslagsgivende for at jeg fikk plass her.

Det var Opplæringssenteret som koblet meg med Hocus Focus. Jeg kom på intervju og fikk også være med en operatør og en klipper for å få et ordentlig inntrykk av hva de driver med. Underveis ga de meg småoppgaver for å teste meg og etter et par uker fikk jeg positivt svar.  Det var stort!

– Hvordan arter arbeidsdagen seg?

– Jeg får hele tiden oppgaver jeg ikke har hatt før. En kollega følger meg på litt nærmere hold enn de andre, selv om alle er tilgjengelige. Han er blant annet med på møter med Opplæringssenteret.

– Så du trives?

–Jeg kunne ikke ha kommet til et bedre sted. Du blir aldri utlært. Ny teknologi kommer hele tiden. Vi må følge med, være på hugget, og det synes jeg er veldig motiverende. Dessuten: Jeg har alltid likt å sitte på ”gutterommet” og leke med effekter, så hobbyen min er i ferd med å bli jobb.

– Råd til andre potensielle lærlinger?

– Det er alltid en fordel å vite hva man vil. Et mål hjelper på motivasjonen. For det er viktig å ikke gi opp. Veien mot den gode læreplassen er ikke enkel. Du må starte tidlig, være aktiv selv, kontakte masse bedrifter og få massevis av nei. Men hvis du likevel fortsetter vil det til slutt gi resultater.

 

« Tilbake

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk