Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Eirik Høyme Rogn: Med læretida i enkelpersonsforetak

Eirik Høyme Rogn
Eirik Høyme Rogn

Det var muligheten for spennvidde i opplæringa som førte Eirik Høyme Rogn (24) til lærlingplass i enkeltpersonsforetaket Kreativ Strek.

– Jeg har en del kolleger som hadde læretida si i store byråer. Det de har felles er at de har blitt veldig spesialiserte. For meg er det allsidigheten og fleksibiliteten man må ha for å jobbe i et lite byrå som gjør arbeidsdagen perfekt. Jeg er ikke ekspert på noe, men har god kjennskap til alt – og så er det selvfølgelig visse ting jeg foretrekker å jobbe med, for eksempel web.

Fra praksisuke til medeier

Som grafisk designer har Eirik vært med i både Worldskills, NM og Euroskills. Det resulterte i to sølvmedaljer han aldri har fått anledning til å referere til under jobbintervju, rett og slett fordi det aldri ble nødvendig å søke jobb. For i dag er Eirik medeier i det lille, men hurtigvoksende byrået han tok læretida si i.

– Det ene har fulgt det andre. Allerede som 12-åring visste jeg at jeg ville jobbe med web og design. All fritid gikk med ved skjermen der jeg lagde utallige hjemmesidevarianter – først og fremst til meg selv, men også for en og annen lokal bedrift.

Det året Eirik skulle begynne på videregående, dukket medie- og kommunikasjonslinja opp, så valget var enkelt.

– Jeg gikk to år på Gjøvik, og var på nippet til å fullføre på reklamelinja. Men så – helt på tampen – fikk jeg lærlingplass i Kreativ Strek, der jeg hadde hatt praksisuke tidligere. Henning, sjefen, var vant til å jobbe alene, så det skulle en del masing til fra min side, men han ga seg heldigvis til sist, etter at opplæringskontoret også hadde vært på banen.

Så Eirik suste inn, jobbet tett med sjefen i to år, lærte alt mellom himmel og jord, tok fagbrev i 2005, for så å bli medeier og kompanjong.

– Det var ingen selvfølge at det skulle gå bra med et reklamebyrå i Valdres. Men det gjør det! Vi startet opp i januar 07. Nå er vi seks, og i løpet av vinteren blir vi sju. Vi driver bredt – alt fra logoer, visittkort og websider til store programmeringsløsninger og serverdrifting.

Yrkesfag undervurdert

Eirik har vurdert påbygning til allmenn studiekompetanse og mer skolegang, men lar det ligge inntil videre.

– Jeg har det så bra der jeg er, med morsomme jobber, ingen studiegjeld og et firma som blomstrer. Venner av meg som har brukt fem år på en kunstfaglig master etter videregående har masse lån og sliter med å få jobb som grafisk designer – fordi de ikke har noen praksis å vise til, så jeg vil vel egentlig si at den yrkesfaglige veien til grafisk bransje er undervurdert.

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk