Start

For elever

For bedrifter

For skole

For foreldre

For tillittsvalgte

For lærlinger

Mari Groeng om læretiden på 07

Mari Groeng
Mari Groeng

Jeg har samme tittel og nøyaktig samme arbeidsoppgaver som en designer som har brukt syv eller åtte år på utdanningen sin. Jeg gjorde det på fire.

Mari Groeng (23) er designer i et av skandinavias ledende publiseringskonsern.

– Mange tenker at man må ha en eller annen kunstfaglig utdannelse etter videregående for å bli designer, men det må ikke være sånn. Jeg valgte den yrkesfaglige veien på videregående og begynte som blir lærling i 07-gruppa da jeg var 18. Nå har jeg jobbet som designer i to år.

Det som skulle til, var femtenåringens formening om at hun ville gjøre noe kreativt. Derfra gikk veien til medier og kommunikasjon på Skedsmo videregående.

– Jeg følte det var spillerom for en som meg på medier og kommunikasjon, så jeg søkte og kom inn. Skedsmo vg er en ganske yrkesrettet skole som fokuserer på det praktiske. Vi var igjennom det meste, og jeg fant fort ut at det var de grafiske fagene som lå for meg.

Etter et og et halvt år var Mari klar for et liv som lærling.

– Alle snakker alltid om at det er vanskelig å få jobb, komme inn i systemet, så jeg tenkte at en lærlingplass ville ta meg et steg i riktig retning – inn i en bedrift.

Fra mediegrafiker til designer

Opplæringssenteret for visuell kommunikasjon fomidlet lærlingeplass hos 07.

– Da jeg kom hit, visste jeg ingenting om bedriften annet enn at den var stor og derfor rommet mange utviklingsmuligheter for en lærling. Jeg begynte som mediegrafiker på førtrykk-avdelingen, og etter et og et halvt år ble jeg flyttet over til design-avdelingen. Det viktigste av alt er at jeg hele veien har fått tillit og ansvar på linje med en vanlig ansatt. Det er noe man vokser på som lærling og som man ikke får på skolen.

Etter lærlingtiden fikk jeg et halvt års engasjement og så ble jeg fast ansatt – og her er jeg fremdeles, smiler Mari. – Og det har vært spennende og moro fra dag en.

Mari jobber mye med tidsskrifter og magasiner, men også bøker, brosjyrer, logoer og merkevarebygging.

– Til og med skilt har jeg vært med på å utforme!

Ingen broer brent

Mari Groeng valgte å gjøre unna det tredje året på videregående samtidig med at hun gikk i lære.

- Det er viktig at folk får vite at det er mulig. Jeg ønsket meg studiekompetansen som en sikkerhet, så da det viste seg at jeg kunne ta de fagene som trengtes via internettundervisning, var det bare å sette i gang. Så på fire år fikk jeg både svennebrev og generell studiekompetanse. Det koster jo litt ekstra i arbeidsmengde, men ikke mer at jeg helt fint klarte å få med meg en dose sosialt liv også.

 
 
Fellesforbundet
Mediebedriftene
NHO Grafisk